Stora barriärrevet

Stora barriärrevet (Great Barrier Reef) i Australien är världens största korallrev. Revet består av 2900 enskilda rev och 900 öar som täcker en yta på som sträcker ut sig över 2300 kilometer och täcker en yta på 345 000 kvadratkilometer. 1768 upptäckte Louis de Bougainville först reven under ett undersökande uppdrag, men han gjorde inga anspråk. Det var först 1770 när James Cooks skepp fastnade en dag på revet som det ”upptäcktes”.

sköldpadda

Stora barriärrevet liknar inget annat område på jorden ekosystemet sträcker sig 2300 km längs kusten och sprider sig över 344 400 kvadratkilometer vilket gör revet synlig från yttre rymden.

Det är 2900 rev som tillsammans bildar Stora barriärrevet och de har ett genomsnittligt djup på 40 meter. Men, den yttre kanten är runt 2 km djup.
Vad som framförallt gör området unikt är att det innehåller olika miljöer och långa korallrev och mangroveträsk. Det är knappast en slump att det är här som många djur väljer att komma till från andra delar av jorden.

Marint djurliv på barriärrevet

Vattnet är klart vilket gör det till en idealisk plats för att utforska det marina livet. Reven är hem till 10% av världens fisk bestånd. Ekosystemet består av färgglada fiskar, sköldpaddor, rockor och hajar. Det finns koncentrationer av Dugong som är en havko och räknas som släkting till elefanten. Ovanför vattnet är revet finns det stora kolonier av fåglar som örnar, mutton birds, noddies och Cassowary som är en stor fågel.

Revet är ett hem för några av de dödligaste djuren i havet, inklusive den blå-ringade bläck fisk och giftiga rutan-maneter. Rutan maneter är den mest giftiga har 60 giftiga tentakler som är tillräckligt för att döda en människa.

Man skiljer mellan:

  • De norra delarna är glest befolkade och ligger mer avlägset till. Här ligger ett av de mest kända vraken ”HMS Pandora” som var en fregatt med 24 kanoner som skulle fånga myteristerna från Bounty. Pandora sjönk 29:e augusti 1791 och de flesta överlevde. Vraket som ligger djupt mellan Nya Guinea och Australien var välbevarat och upptäcktes 1977. Utgrävningar började 1984 av Peter Gesner från Quensland Museum.
  • Centrala delarna – har mer utsläpp och närmare kusten
  • Södra delarna – har ett inre och yttre rev och det finns forskare som varnar för att det kommer vara försvunnet om 10 år.

1/3 är helt fridlyst och det är olika regler för de olika zonerna. Hela området är skyddad som marin park som administreras av GBRMPA (Great Barrier Reef Marine Park Authority).

1911, sjönk ett passagerarfartyg SS Yongala i lagunen. Beläget på ett djup av 30 meter har det nu blivit en pulserande fisk reservat och en måste-destination för dykare.

Skadorna på stora barriärrevet är omfattande

Tyvärr är miljöskadorna på stora barriärrevet omfattande. Enligt en rapport som publicerades i mars 2016 har 93% av revet drabbats av blekning pga höga vattentemperaturer. I norra delen av revet är hälften av korallerna döende eller döda. Tyvärr har Australien försökt tysta FN-rapporterna kring hur allvarligt läget är.

Hamilton är den största ön i barriären och är den enda ön som har en kommersiell flygplats.