En av världens största vithajar ”Big Blue” som filmats

Hawaii dykare simmar med en av världens största hajar troligtvis ”Big Blue”.

Big Blue - en av världens största vithaj
Vithajar har oförtjänt dåligt rykte och de kan bli över 6 meter långa och väga över 3 ton. Vithajarna håller fred med varandra och kommunicerar genom kroppspråket genom att simma rakt mot varandra och därefter simma ifrån. Ju större de är desto större självsäkerhet visar de upp.

Världens största vithaj

En av världens största vithajar ”Big Blue” som filmats. Den gravida vihajen har fått smeknamnet ”Big Blue” visade sig utanför Guadalupe en bra bit från Mexiko fastland. Hajen är lika lång som båten dvs 22-foot vilket motsvarar 670 cm.

En annan stor vithaj var 6,4 meter lång och det var en fet hona som vägde 3,5 ton. Några andra kända stora vita hajar var El Monstruo de Cojimar från Kuba 1945. Man har också fångat stora vithajar i Azorerna och utanför Malta.

Andra kända rekord vithajar som fångats:

Det finns mängder av myter och berättelser av rekordhajar och en del källor är svåra att få bekräftade.

Cuba 1945: Fångades en gigantisk vithaj som var 6.4 meter lång och vägde 3312 kg och brukar nämnas som den tyngsta vithajen som vägts.
Azorerna 1978: Den mättes till 9 meter och vägde 4540 kg
New Brunswich, Canada 1930-talet: lär ha strandad en vithaj som var 11.3 meter lång
Källa: Sharks: ”Silent Hunters of the depp” av Ron och Valerie Taylor

Om du vill dyka med vithaj så finns det mängder av platser som är kända. Exempelvis Gansbaai i västra kapprovinsen i Sydafrika. Utanför har du den mytiska ön Dyer Island som har en stor population pälssälar som lockar till sig vithajarna.

En annan film med en stor vithaj som fått mycket publicitet är den här videon filmad i Apalachicola, Florida av Grayson Shepard som är på lite större djup och blir överraskad av en haj som snabbt dyker upp. Hajen hade redan passerat mig när jag fick se den
https://www.youtube.com/watch?t=36&v=wOCdarqx4fk

Vill du simma med vithajar?

En fiskeby som lockar till sig mycket turister är Gansbaai i Sydafrika härifrån tar man sig till Seal Island. En typisk hajbursdykning tar 3-5 timmar. Du hoppar på båten och åker till hajområdena nära Dyer Island och Geyser Rock.