Undervattenskamera och UV-fotografering

undervattensbilder

Foto: Undervattensfotografering har blivit mer populärt. Kolla BoredPanda du vill se fler undervattensbilder vid förlovningar.

Undervattensfotografering gör det möjligt att fånga utsökta bilder och porträttera liv och marina liv som påträffas under vattenytan. Utrustning för fotografering är idag i princip tillgänglig för alla som kan simma. Som undervattensfotograf finns det olika specialistområden som vrakfotografering eller naturfotografering.

Olika kamera alternativ för undervattensfotografering

En undervattenskamera medför att du kan dokumentera dina dykningsupplevelser. Tänk på att vattentät kamera är inte samma sak som att kameran ska tåla trycket på flera meters djup med de krav som ställs vid olika djup. Här är några alternativ för dig som vill sätta igång och pröva UV-fotografering.

Fotografera med din iPhone under vattnet

Alternativ till dykkameror är att skaffa ett undervattenshus till smartphonen vilket man kan använda på lägre djup upp till 5 meter men till en bråkdel av kostnaden för en riktig undervattenskamera. Jag såg ett undervattenshus för knappt 100 kronor men den lär inte klara några större djup. Nuticam är ett UW-hus som du kan använda till 40 meters djup när du använder kameran och kostar kring 1700 kronor i Sverige. Andra kvalitetsundervattenshus är iPix6 och iPix5 som du kan ta ner till 56 meters djup.

Gopro Hero 4 är populärt märke för undervattensfotografering

goprohero4
Gopro Hero 4 

Gopro Hero 4 har inbyggd pekskärm och vattentät till 40 meter kostar kring 3590 kronor.

Gopro Hero 3 är populär för undervattensfotografering (finns med filter som Switchblade). Kameran är väldigt enkel och den ultimata point-and-shoot kamera, men den har varken LCD-skärm eller sökare.  Gopro Hero3 har en lins på 170º graders. Tanken är att man ska bära kameran och fånga allt i sin väg.  En del utrustar den med extrautrutrustnig som LCD Touch BacPac (kostar 80 USD) som är en pekskärm så att du kan styra kameran.

Ju djupare du dyker under vattnet, ju mer förlorar man de varma färgerna i spektrumet. Det enklaste sättet att få tillbaka dem är att skjuta med ett färgkorrektionsfilter och det finns filter som PolarPro. Läs mer om tips för att dyka med GoPro Hero 3

Det finns också flera typer av undervattenshus för GoPro som i-Pix alu GoPro Housing, Inon SD-Cage mount system och Hugyfot GoPro Housing som har extern LCD monitor och inbyggt röttfilter.

BelysningVid fotografering på större djup blir det allt viktigare med belysning. Det är vanligt att ha 2 stycken kameror som placeras en bit ifrån varandra på en ställning.  Ett företag som är specialiserade på professionella kameror och belysningssystem är Interspiro. I Interspiros DP dyksystem ingår 1 styck dimbar LED lampa, ljuskänslig CCD kamera i färg, 2 stycken snabbfästen för montage av lampa och kamera på helmask. Med en kabel upp till ytan är det möjligt att koppla in mot eget spänningsaggregat och videosignals inmatning.
Det finns också USB anslutning till dator som tillval.

Fler märken:
www.seemansub.com

undervattensfotografering

SM i undervattensfoto

Svenska sportdykarförbundet anordnar SM i undervattensfoto. Först skickar man in bilder och finalen sker i undervattensdyk i två dagar. För den som är intresserad har sportdykarförbundet en bra webbplats med information kring undervattensfotografering.

Kända undervattensfotografer

  • Jacques Cousteau och hans följeslagare Marden
  • Luis Marde
  • Bill Curtsinger
  • Waterman
  • Frink
  • Curt Lindblad en svensk pionjär med att fotografera under vattnet.

Se milesstones inom undervattensfotografering från National Geographic

Läs mer om undervattensfotografering

http://fotografit.eu har de senaste modellerna och tillbehören för undervattensfotografering.