Titanic – världens mest kända vrak

Titanic är världens mest kända vrak som aldrig upphör att fascinera. Båten var 260 meter lång och kallades för ”miljonärernas ångbåt” i reklamen. 1:a klass kunde välja mellan rumssviter i italiensk renässans, fransk rokoko, spansk barock eller engelsk 1700-tal med äkta öppen spis och chippendale möbler. Pris per svit 23 000 kronor medan en 3:e klass biljett kostade 200 kronor. Rikast på resan var John Jacob Astor och Guggenheim.

Av de 2207 som var ombord överlevde 722 personer. På Titanic fanns det omkring 165 svenskar och jätteångaren tog 130 stycken med sig i djupet. Båten från Vita Stjärnans linje gick på ett isberg och sjönk den 15:e april 1912 på sin jungfrufärd.

Stora skaror med människor hade samlats för att se på Titanics avfärd från Southampton den 10:e april. Fartygets kapten var E J Smith som efter 38 års tjänst skulle pensioneras direkt efter Titanics jungfrufärd och han förde fartyget över till Cherbourg för att ta emot nya passagerare. Därifrån körde han över till Queenstown på Irland för att ta emot irländare och posten.

Sista bilden på Titanic

 

 

Foto: den sista bilden på Titanic

Passagerarna väcktes och anmodades att ta plats i livbåtarna och samtidigt var temperaturen under fryspunkten. Kl. 00.15 gav kaptenen Smith order till Philips att sända den internationella nödsignalen CQD. Därefter för första gången i  sjöfartens historia sände Philips den nya  nödsignalen SOS som uppfattades av ett 50-tal fartyg.

Hur Titanic sjönk – videosimulering.
Enligt fartygets konstruktör Thomas Andrews som var med ombord konstaterade att Titanic hade fått ett hundra meter långt gapande sår på ena sidan ungefär som om hon blivit uppskuren av en jättelik konservöppnare. Andrews meddelade kaptenen och Ismay att hon i bästa fall kunde vara flytande i ytterligare två timmar

Isberget som Titanic gick på
Världens mest kända vrak Titanic. Det här tros vara isberget som Titanic kolliderade med fotograferat 1912.

Titanic