Titanic – världens mest kända vrak

I Stockholms morgontidningar från den 16:e april 1912 kunde man läsa den alarmerande nyheten att världens största passagerarfartyg Vita Stjärnlinjens Titanic på sin jungfrufärd till New York hade kolliderat med ett isberg. ”Alla räddade” hette det dock i en underrubrik. Fartyget var osänkbart! Det var visserligen rätt illa skadat men var för egen maskin in mot Halifax. Det uppstod stor oro i många svenska hem eftersom det fanns många svenska emigranter ombord.

Av de 2207 som var ombord överlevde 722 personer. På Titanic fanns det omkring 165 svenskar och jätteångaren tog 130 stycken med sig i djupet. Båten från Vita Stjärnans linje gick på ett isberg och sjönk den 15:e april 1912 på sin jungfrufärd.

Titanic är världens mest kända vrak som aldrig upphör att fascinera. Båten var 260 meter lång och kallades för ”miljonärernas ångbåt” i reklamen. Hon liknade mest ett 11 våningars flytande lyxhotell.

1:a klass kunde välja mellan rumssviter i italiensk renässans, fransk rokoko, spansk barock eller engelsk 1700-tal med äkta öppen spis och chippendale möbler. Pris per svit 23 000 kronor medan en 3:e klass biljett var betydligt lägre och satt till 200 kronor.

Förmögna på resan

Rikast på resan var överste John Jacob Astor med sina 540 miljoner och näst rikast var Benjamin Guggenheim med 342 miljoner och P Widener med 180 miljoner och det fanns åtminstone ett dussin andra personer med förmögenhet över hundra miljoner.

Kändisar som omkom i katastrofen var den grävande journalisten William Thomas Stead som introducerade intervjun inom journalistiken och direktören för Grand Trunk banan Hayes.

Bland de vackra kvinnorna ombord var Lady Cosmo Duff Gordon, grevinnan Rothes från Paris, Mrs Astor och den paranta Mrs Churchill Candee som alla herrar sprang efter och tävlade in i det sista om att få hjälpa henne på med livbältet.

Avskedet från Southhampton

Sista bilden på Titanic

Stora skaror med människor hade samlats för att se på Titanics avfärd från Southampton den 10:e april. Fartygets kapten var E J Smith som efter 38 års tjänst skulle pensioneras direkt efter Titanics jungfrufärd och han förde fartyget över till Cherbourg för att ta emot nya passagerare. Därifrån körde han över till Queenstown på Irland för att ta emot irländare och posten.

Om du besöker restaurang Tennstopet i Stockholm så har de gamla löpsedlar uppe på väggen. Där kan du se hur Göteborgs Handels och Sjöfartstidning såg ut 16:e april.

Varningsmeddelanden

Den 2:a april var hon ute i rum sjö. Vädret var bästa tänkbara med klarblå himmel och skolsken. Det fina vädret höll sig ända till söndagen den 14:e då det fram mot kvällen började kännas litet kyligt. De börja närma sig Newfoundland som är känt för sina dimbanker och drivis. Redan kl. 9 på morgonen hade Titanics 2:a telegrafist Harold Bride från S/S Caronia mottagit meddelandet ”Västgående fartyg rapporterar drivis och isberg. 42 grader N från 49 grader till 51 grader V”. Klockan 13.42 erhöll han en liknande rapport från S/S Baltic. Han skrev ut varningarna och skickade upp dem till kapten Smith som visade dem för direktör J Bruce Ismay, en man med mycket bornyr (uppblåshet).

Ismay läste genom rapporterna berättade i skämtsamma ordalag den spännande nyheten för några damer han hade i sällskap och stoppade därefter rapporterna i fickan.

Kollisionen med isberget

När mörkret föll på övertog 1:e telegrafisten Jack Philips radiovakten. Han samtalade en stund med sin vän och kollega Tom Cottam på Cunardlinjens Carpathia. Under det de pratade blandade sig kl. 23.15 radiotelegrafisten på S/S Californien, Cyril Evens i samtalet och sa att titta ned i ett jättestort akvarium med bottenbelysning. Thomas Andrews som var med ombord konstaterade att Titanic hade fått ett 100 meter långt gapande sår i ena sidan. Det var som hon hade blivit uppskuren av en jättelik konservbrytare. Hon var inte längre osänkbar. Andrews meddelande kaptenen och Ismay att hon i bästa fall kunde hålla sig flytande ytterligare två timmar.

Ingen panik, ingen skandal hade direktör Ismay befallt, liksom att SOS-signalerna skulle åtföljas av en vädjan till mottagarna att iakttaga ”hänsyn” i meddelanden till land, med tank på pressens sensationslystnad som kunde skada rederiets goodwill.

För att hålla dem, som skulle dö, på gott humör spelade musiken under ledning av kapellmästare Hartley glada vals- och ragtime-meloder. Först då sjön slog upp mot bryggan övergick kapellet till andliga sånger. Närmare Gud till dig och i samma ögonblick som sjön tog dem Höst. Musikanterna dog på sin post.

Foto: den sista bilden på Titanic

Passagerarna väcktes och anmodades att ta plats i livbåtarna, Det var lättare sagt än gjort, för många vägrade att lämna de varma sängarna och ge sig ut i kölden samtidigt var temperaturen under fryspunkten. Kl. 00.15 gav kaptenen Smith order till Philips att sända den internationella nödsignalen CQD. Därefter för första gången i  sjöfartens historia sände Philips den nya  nödsignalen SOS som uppfattades av ett 50-tal fartyg. Signalen uppfattades omedelbart av vännen Tom Cottam som omgående på sin kaptens order svarade: ”Kommer genast. Högsta fart”.

Hur Titanic sjönk – videosimulering

Klockan 23.40 skedde kollisionen som uppfattades mycket olika. Många av 1:a klasspassagerarna märkte den inte alls utan de fortsatte att sova. Mrs Astor hörde den och fick för sig att det var någon som tappade något i köket. Lady Duff Gordon berättade efteråt att det var som en jätte hade strukit med pekfingret längs fartygssidan. Den 18-åriga finlandssvenskan Anna Sjöblom som var på väg till Stillahavskusten kastades ut ur sin 3:e klassbädd och uppfattade stöten som ett väldigt brak.

I baren satt fyra herrar och spelade poker och drack whisky. En reservunderlöjtnant Björnström-Steffensson från Ruda gård i Småland drack varmt citronvatten eftersom han kände sig förkyld. De såg isberget likt en vit skugga glida förbi fönstret i baren. De fortsatte lugnt sitt pokerparti för Titanic var ju osänkbar. ”Inte ens gud skulle kunna sänka henne”.

– Vad har hänt frågade kapten Smith, som kommit upp på bryggan. – Vi hr stött på ett isberg sir, svarade Murdock. Kaptenen gav order om udnersökning av skadorna. Det var lätt gjort för den elektriska installationen var förträfflig.

Titanic hade bara 20 livbåtar, enligt sjölagen skulle hon ha 48 båtar. Det innebar att hälften av människorna ombord var förlorade. Åtskilliga livbåtar som sattes ut var halvfulla då de sattes ut.

Klockan 02.17 hördes det sista. Det blev bara ett svagt SO…
Klockan 02.19 höjde sig Titanics akterskepp så att fartyget lodrätt reste sig ur havet. Då fungerade fortfarande det elektriska ljuset. Hon såg ut som en rest skyskrapa.

Den sista att lämna fartyget var förmodligen chefssockerbagaren ombord Charles Joughin som egentligen skulle fört befäl i livbåt 10 men som, sedan han hjälpt kvinnor och barn ner i båten, stannade kvar för att ”föregå med gott exempel”. Han hade stoppat på sig en limpa och en helflaska whisky, som han dock snabbt tömde för att inte få saltvatten i drinken. Han var alltså kraftigt berusad då han plötsligt befann sig stående på ”skyskrapans topp” i aktern och tyckte det kändes som att åka hiss. Själv steg han av då han kom till vattenbrynet. Han blev inte ens våt i håret. Full och salig plaskade han runt i vattnet tills han blev uppdragen i gryningen.

Hur många överlevde Titanic katastrofen

De flesta av dem som inte fått plats i livbåtarna frös ihjäl inom en halvtimme såvida de inte genast drunknade.

Klockan 03.10 närmade sig S/S Carpathia olycksplatsen. Klockan 04.10 tog hon upp den första av de sexton livbåtarna som kunnat sättas upp från Titanic. Klockan 08.30 bärgades den sista.

Carpathia tog upp 705 överlevande och de kom fram till olika siffror när de jämförde statistiken. Amerikanarna kom fram till att med Titanics förlisning dog 1635 personer medan engelsmännens statistik visade på 1490 personer.

Av 1:a klass passagerarna räddades 64% medan 3:e klass passagerare hade 26% som räddades. Förlustprocenten för barn i e:e klass var högre än för herrarna i 1:a klass och inga som helst åtgärder hade vidtagits för att rädda passagerarna i 3:e klass. Av besättnignen lyckades 24% rädda livhanken.

Hur många svenskar var med på Titanic?

Exakt hur många svenskar som var med på Titanic har inte kunnat fastställas. Göteborgs handels och sjöfartstidning skrev i anslutning till olyckan att det var ett 70-tal svenskar ombord. Troligtvis befann sig 165 svenskar ombord på Titanic av dessa räddades bara 44.

Tidningen Barometern skrev en artikel den 2:a april 1962 om de svenskar som fortfarande var i livet vid den tidpunkten. Av de fem svenskamerikanerna höll alla kontakt med sitt gamla hemland.

  • Sjömannen Oskar Olsson, Orust Bohuslän
  • Godsägaren Håkan Björnström-Stefanson New York
  • Fru Helmina Linder född Nilsson Nya Hjälmseryd, Småland
  • Agnes Sandström, Borensberg Östergötland och hennes två döttrar Margit Pettersson och Beatrice Sandström
  • Olga Andersson född Lundin i Hallaryd i Småland, Maryland USA
  • Anna Gustafsson Iowa född Nysten Kisa Östergötland
  • Fru Bertha Christensson Chicago född Larsson, Lyssvik, Värmland
  • Ceervin Johnson, Long Beach USA född i Knäred i Halland

Isberget som Titanic gick på

Världens mest kända vrak Titanic. Det här tros vara isberget som Titanic kolliderade med fotograferat 1912. Med högsta fart 23 knop styrde Titanic rakt mot den stenhårda isvallen.

TitanicKaptenen Smith hade gett order om skärpt utkik. Väl påpälsade satt matroserna Fleet och Leigh uppe i mastens utkikstunna och stirrade ut i natten. Plötsligt såg Fleet ett spöklikt vitt berg höja sig ur det svarta havet. – Is! Ett berg rätt för ut! Ropade han i telefonen. 1:a styrman Murdock gav ögonblicken rorgängaren orden ”hårt babord” och rusade samtidigt fram till maskintelegrafen och signalerade ”stopp…full fart back”. Nu såg även han isberget omdedelbart framför bogen. Han beräknade dess höjd till 35 meter.