Regulator

Regulator
Bild: regulatorer på dykmässan 2016 Hollis 212 vann utmärkelsen Testers Choice av Sport Diver UK och bra betyg enligt Scubalab.

Vad är en regulator?

En regulator är en anordning som sänker lufttrycket i dyktuben för att underlätta andningen. Det finns regulatorer av varierande slag på marknaden och du ska se till att köpa en regulator som på rätt sätt kan hjälpa dig att andas. Därför är det en god idé att först kontrollera regulatorn och se hur bra den fungerar.

Regulatorn är vital del av dykutrustningen som omvandlar ett högt gastryck till ett lägre och det är absolut en av de viktigaste delarna av dykutrustningen. Den är en relativ enkel enhet med några få delar och det finns regulatorer som har enkla eller dubbla slangar som monteras i kranen på flaskan.

I vårt kalla klimat finns det regulatorer som är frysskyddad. Ofta görs de i lätt material som titan.

Unconscious DiverGasers tryck förändras under olika tryck. I vattenytan är trycket 1 atmosfär eftersom vatten är tyngre än luft ökar trycket på på en kropp avsevärt när man når större djup. Inom dykningen används en regulator i två steg:

1. Regulatorn har ett första steg som omvandlar gasen till ett tryck som är några bar högre än det omgivande trycket.
2. Doseringsventilen sänker trycket till att motsvara det omgivande trycket oavsett djup.

Exempel på märken och företag som är specialiserade på regulatorer

  • Aqua Lung
  • Apex
  • Uwatec.com
  • Hollis
  • Scubapro.se – svensk webbshopp med dykprylar

Ny regulator 2017 presenterades på båtmässan i Dusseldorf

Calypso är en extremt pålitlig och härdiga dykning regulator. Kompakt och lätt, det är perfekt för nybörjare och dykningsställena. Det fungerar även under de mest krävande förhållandena, och har även gått ett kallt vatten test. Detta innebär att det också kan användas vid temperaturer mellan 2° och 4° C. Munstycket har en patenterad hållaren som motverkar trötthet i käken trötthet under dykningen. (CALYPSO 2017 249.00 euro) AQUALUNG Hall 3/stå E28

Lämna ett svar