Galápagos ett dykparadis

Galápagos ett dykparadis och världsarv med bortåt 100 öar 100 mil utanför Ecuadors fastland. Den vackra ögruppen upptäcktes av en slump år 1535 avTomas de Berlanga – när han drev ur kurs på väg till Peru.

Galápagos har fått sitt namn av de stora sköldpaddorna som finns där galápago=sköldpadda. Galapagos sköldpaddorna blir äldre än några andra djur och kan bli upp till 150 år. Tack vare insatser från Charles Darwin Research Institute och WWF har arten kunnas räddas.

De olika öarna på Galapagos

Galápagos har 15 stora öar och där 6 stycken är huvudöar och det finns kritvita sandstränder och orörda havsvikar. Den största ön i gruppen är Isabella (Albemarle) och når 1570 meter över havet och större än Gotland. Santa Cruz (Indefatigable) är något mindre än Öland. Öarna har både spanska och engelska namn och tillhör Ecuador och styrs från Chatham där de flesta av ögruppens invånare är bosatta. Det har även funnits en liten norsk koloni.

Turismen på Galapagosöarna

Man tar emot 100 000 turister årligen. Huvudstaden är Porto Ayora och öarna blev nationalpark redan 1959. Du måste betala en nationalparksavgift på 100 dollar för att besöka Galapagos och det finns ecolodge som Finch Bay. Dykningen är inte helt lätt eftersom det finns många strömmar.

Klimatet på Galápagos öarna

Ögruppen skärs i norr av ekvatorn men klimatet svarar inte mot läget eftersom öarna omsvepas av den från Ishavet i söder svala Humboldtströmmen, varför temperaturen förhåller sig jämförelsevis låg.

Djurlivet på Galápagos

Djurliv på Galápagos är rikt och unikt och det är en av de platser som har högst nivå av endemism (=arter som bara finns på en plats). Cirka 80% av landfåglarna, 97% av reptilerna och de landlevande däggdjuren, mer än 30% av växterna och mer än 20% av de marina arterna är endemiska. Några välkända djurarter är Galapagos sköldpadda, havsleguanen, Galápagosskarven och Galapagos pingvinen.

Det var här Charles Darwin kom 1835 med skeppet Beagle under sin resa kring jorden och egendomliga djur och växter blev därefter kända i världen. På Jamesön antecknade Darwin 38 arter av växter som bara fanns på Galapagosöarna. Han lär även ha roat sig med att promenera i kapp med jättesköldpaddorna och kliva upp på ryggen på dem.

Den svenske botanisten N.J Andersson gjorde ett besök här 1852 då han medföljde fregatten Eugenie på dess världsomsegling. Andra svenskar som varit här är Rolf Blomberg som vistades på öarna 1934 och såg väldiga lantsköldpaddor på bortåt 200 kilo. För riksmuseets räkning i Stockholm fångade han en bjässe på mer än 100 kilo.

Exempel på marina djur som du kan upptäcka

Galapagos är en världsklass destination för dykare på grund av överflödet av hajar, sjölejon, pälssälar, havssköldpaddor, rockor, mantas, marina leguaner, och revfiskar.

 • Delfiner
 • Sjölejon
 • Valhaj
 • Havssköldpaddor
 • Svartröda havsödlorä
 • Moränor ( green spotted morays )
 • Pelikaner
 • Blue striped snappers
 • Papegojfiskar
 • Galapagoshaj
 • Coronet
 • Hammarhajar som simmar i
 • Pingviner

Webbplatser och platser att besöka

På Santa Cruz Island kan du åka för att se sköldpaddor och det unika växtlivet. Du kan också besöka Fausto Llerena, en sköldpaddsavel centrum och Charles Darwin Research Station.

www.darwinfoundation.org
www.expeditions.com