Det finns olika typer av dykrobotar för undervattensarbete som marinarkeologi. En ROV (Remote Operated Vehicle) är en fjärsstyrd farkost som kan visa en videobild på vattenytan och som ofta används av offshore-bolag.
En av de mest sofistikerade är Nereus som är 4,25 meter lång och 2.3 meter bred och med en vikt på 3 ton undersöker havsdjupen. Nereus drivs av 4000 litiumbatterier och den har en operativ tid på 20 timmar. Nereus kontrolleras med en 40 km fiberoptisk kabel och drivs med 5 stycken eldrivna propellrar och har 1500 ihåliga keramikkulor i skrovet. Priset går lös på 8 miljoner dollar.
Företaget som står bakom är Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI).
AUV Remus 100
Bluefin-9 Specifications 2011
Deep Flight Super Falcon – undervattensflygplan!
En miniubåt för 2 personer som är designad av Graham Hawkes som är en farkost som mer ser ut som ett undervattensflygplan som fått mycket uppmärksamhet i Wired och andra tidnignar.
Mir 1
Är en miniubåt som är utvecklad i ett ryskt-finskt samarbete med stålskrov som beskrivs i National Geographic Nr 2 från 2012 som är nere på nästan 5 kilometers djup och som används på det ryska havsforskningsfartyget Akademik Mstislav Keldysj. Läs mer om Mir på Wikipedia
Surveyor
Är en 5 meter lång obemmanad undervattensfarkost (ROV) som är fullproppad med teknik och bildtekniker som sonarer och lasermätning för oljeindustrin.
Hastigheten är upp till 8 knop.
Från svenska-norska bolaget: MMT
http://www.mmt.se
JFD (James Fischer Defence)
Är ett svenskt bolag som byggt ubåtar för attackdykare och kan köra både på ytan och dyka 40 meter.
De har modeller som Seal Carrier för att transportera attackdykare, Sub seal som verkar från en moder u-båt och Torpedo Seal som kan användas från u-båtens torpedlucka eller ytfartyg.
http://www.jfdefence.com/
Undervattensrobotar u-CAT
Det finns mindre farkoster och undervattensrobotar som blivit alltmer populära för marinarkeologer. En modell är u-Cat som ser ut som en lite havssköldpadda. Den manövreras genom 4 stycken fenor istället för propellrar som rör sig oberoende av varandra vilket ger stor flexibilitet hur den roboten rör sig.
Eftersom den inte har propellrar drar den inte upp bottenslam och sediment när den rör sig över havsbottnen. u-Cat är ett projekt som är utvecklat på Talinn Centre for Biorobotics – det tekniska universitet.