Dykning i Röda Havet och Egypten

Röda Havet är känt för bra dykning och havet har fått sitt namn från de periodiska algblomningar som förekommer här som ger vattnet en rödaktig nyans.

Röda havet och Egypten är ett dykparadis, med varma tropiska vatten, väldigt lite vågor och utmärkt synlighet. Egypten har en befolkning på nästan 80 miljoner, med över 90% är muslimer och resten huvudsakligen kristna. För den som vill tillbringa sin semester i Egypten, är det framförallt 3 orter som är vanliga att turister tar sig till – Hurghada, Marsa Alam och Sharm el Sheikh som har dagsutflykter för den som vill ut och dyka.

Båda orterna är mycket populära, men Hurghada ligger i Afrika, medan Sharm El Sheikh ligger på Sinaihalvön och känt som ett dykcentra.

Det marina ekosystemet i pyramidernas och faraonernas land

Det marina ekosystmet i Röda havet består av 1000 arter av ryggradslösa djur , över 200 arter av mjuka och hårda koraller och 1100 fiskarter. Valhaj säsongen är från slutet av maj till slutet av juli. Du kan också få se grå revhajar, sjöstjärnor, sjöborrar, manta, sköldpaddor, baracudor och delfiner.

Hurghada

Hurghada var tidigare bara en enkel fiskeby men idag, är det en minst sagt exploaterad turiststad där du får trängas med ryska turister. Hurghada var den första stora Röda havet resorten som utvecklades i slutet av 70-talet. De flesta av de tidiga gästerna var dykare och medföljande familjer. Om du tar dig ut på havet får du din belöning med ett kristallklart vatten och orörda rev.

Utanför Hurghada hittar du vrak såsom MV Heba Allah ett lastfartyg som var gick på grund vid stranden. Fartyget är 51 meter långt och ett perfekt vrakdyk. Hurghada är också aqua-park men är för exploaterad för min smak och du lär inte slippa undan affärsmännen som vill sälja på dig massa turistprylar och ”bjuda på kaffe”.

För den som inte vill få sina fötter blöta finns glasbottnade båtar som gör att du kan se på korallerna.

Sharm el-Sheikh

Sharm-el-Sheikh är en stad som ligger på den södra spetsen av Sinaihalvön, i Janub Sina, Egypten, på kustremsan mellan berget Sinai och Röda havet. Den har även kallats för fredens stad. Den har gett Röda havet ett internationellt rykte som en dykplats i Röda havet. I Sharm el Sheik hittar du nationalparken Ras Mohammed som ligger på den yttersta spetsen av Sinai-halvön.

Naama Bay är centrum för shopping, restauranger, fest och underhållning här hittar du ett stort antal souvenirbutiker och basarer, restauranger, kaféer, barer, dykaffärer, researrangörer, kasinon, internet caféer och massor av hotell.

Liksom Hurghada är Sharm el-Sheikh känd för dykning också, men det har mer mångfald i koraller. De som väljer Sharm el-Sheikh har också möjglighet att titta på attraktioner på Sinaihalvön.

För den som är ute efter att dyka på vrak ska du ge dig av till Straits of Gubal som ligger på den västra sidan av halvön.
Den legendariska dykplatsen heter Ras Mohammed men det finns också flera vrak som det bestyckade 126 meter långa lastfartyget Thistlegorm som är känt och upptäcktes av Jacques Cousteau.

Du hittar Oonas Dive Club i Naama Bay i Sharm el Sheikh.

Den förlorade staden Heracleion

På andra sidan i medelhavet finns den sjunkna staden Heracleion en forntida stad som grävts ut från djupet av havet. Heracleion ligger 6,5 kilometer utanför Alexandrias kust. Här har arkeologerna hittat 64 fartyg, 700 ankare, massor av guldmynt och stående statyer och ett massivt tempel till guden Amun-Gereb.

Fynden är daterade till för 2300 år sedan och på den tiden var det en av de största hamnstäderna i världen som kontrollerade all handel i Egypten.

Kryssningar och dykcamp

Röda havet har flera spännande dykplatser utöver ovanstående som Eilat, Ras Mohammed och Dahab.
Lyxiga privata yacht kryssningar i Röda havet erbjuder många möjligheter till nöjesdykning. Kryssningsfartygen har byggts för att kunna föra turister i Röda havet från Egyptens Sinaihalvön till Mandab sundet strax utanför Eritrea och vattnen utanför Sudan.

Vrakdykning med dykspecialisten

Dykresespecialisten anordnar dykresort till hela Röda Havet och du kan åka med M/Y Rosetta på en vrakvecka i norra Röda Havet. Bland kända vrak som de yker på är Thistlegorm, Carnatic, Dunraven och fler. Priserna varierar mellan 10 000 sek till 14 000 sek med flyg och 7 nätter på båten.

När är den bästa dyksäsongen i röda havet?

Dykning i röda havet kan göras när som helst på året, men man måste vara beredd på vattentemperaturer på så lågt som 22 grader Celsius i februari. Den bästa tiden för dykning är augusti när vattentemperaturen ligger stabilt på 30 grader. Observera att priserna kan variera mellan de olika månaderna.

Valuta

Egyptiska pund

Vaccination i Egypten och Afrika

  • Kolera (sprids genom mat och vatten)
  • Hepatit A (sprids genom mat och dryck)

Du kan eventullt skydda dig mot

  • Tufoid feber (typ av salmonella bakterie)
  • Gula febern (sprids med myggor)
  • Malaria (sprids med myggor)
  • Meningokocksjukdom (bakterie som kan ge hjärnhinneinflammation)

Mer information

Red Sea Diving Safari
De har dykcentrum i Marsa Alam, Hamata, Sharm El Sheikh och El Gouna.

Mer information
www.sinaidivers.com
egyptenspecialisten.se’
http://www.colona.com/sharm/index.htm

Home

Expedition Röda HavetExpedition Röda Havet med Curt Lindblad var banbrytande när den kom ut på 1950-talet. Det var ett gäng svenska dykentusiaster och det finns en mängd memoria på dykmuseet inte minst olika typer av kameror och kamerafodral från expeditionen.