Dykning i Florida


Dykning i den sydliga delstaten Florida som även kallas Sunshine State är utmärkt och här hittar du många tema-parker, träsk, insjöar och konstgjorda turistattraktioner. Vinterklimatet gör att mängder av turister tar sig till Miami, Palm Beach och St. Petersburg.

Förenta staternas riviera
Det finns en enorm variation i de marina miljöer och grunda laguner, tertiär kalksten och sandrevlar längs kusterna. Men framförallt har olika typer av dykplatser gjort Florida till en av de mest populära dykplatser för dykare runt om i världen. Det enda naturligt levande korallrevet i Nordamerika finns i södra Florida och Florida Keys.  Det finns också möjligheter vrakdykning och harpunfiske.

Den norra delen av staten är känd som Panhandle och västra kusten kallas Gulf Coast. Det finns en del vrak dyk i Pensacola och utanför Destin finns klipprev.

Ett känt vrak är Empire Mica ett brittisk tankfartyg som torpederades av en U-båt under 2:a världskriget.


Perdido Key, Florida är ett vackert område med skyddade stränder mellan Orange Beach och Pensacola. Här kan du dyka på hangarfartyget USS Oriskany CV / CVA 34, vilket är det största fartyg som någonsin sjunkit och sänktes för att skapa ett artificiellt rev. Fartyget är 276 meter långt och 29 meter brett. I Perdido kan du också få se delfiner och havsköldpaddor.

Vrakdykning i Florida

Du kan dyka på korallrev och kända vrak som Spiegel Grove som sänktes 2002 i Key Largo och här finns det också vithaj.
Bradenton Beach har vraket Regina (Sugar Barge), ett tankfartyg som sjönk 1940 och blivit Underwater Archaeological Preserve.
Det Mizpah är en grekisk lyxkryssare.

Florida Keys – ”Dive Capital of the World”

San-Jose-MapFlorida Keys som ligger söder om  Florida är en av de bästa ställena att njuta av dykning och består av 200 små korall och kalkstensöar. Du kan ta dig fram på de stora öarna genom motorvägen och de många broarna på US Highway One.

Vattnen är hem för hundratals historiska vrak som nu har blivit blomstrande konstgjorda rev. Mohawk är ett örlogsfartyg som kommer bli konstgjort rev utanför San Carlos Island i södra Florida och en av Floridas senaste dykningsdestinationer och ska bli ett konstgjort rev. Fartyget var inblandad i 14 attacker mot tyska ubåtar under andra världskriget. Företaget som gjort i ordning henne är Reefmakers. Man räknar med att dykare kommer att kunna simma ner skorstenen och in i motorrummet, om du har rätt utbildning och utrustning.

Ett annat känt skepp är San José som var en guld och silver lastad spansk galeon som sjönk 1733 utanför Florida Key. GPS koordinater 24 56.919N 80 29.334W. Läs mer

Crystal River och de marina djurlivet i Florida

I Florida kan dykare upptäcka färgsprakande korallrev, sjögräs, mangroveskogar, och tusentals magnifika marina arter, inklusive delfiner havssköldpaddor, valar, fjärilsfisk, hajar, rockor och ål. Andra djur är stora hummer (bull hummer) och barracudor. Crystal River ligger i nordvästra Florida och består av ett nätverk av kanaler som är ett populärt vinterhem för de jättelika och fredliga manaterna som är en familj av sjökorna (den andra är dungonger). De finns bla i nationalparken Three Sister Springs men stora delar är stängda för allmänheten. Manaterna lever i Karbibien och i Amazonas och är fridlysta i Florida och man får inte röra på dem.

Klimatet i Florida

Klimatet är varmt. Juli har överallt 28 grader C. Januari från 12 grader i norr till 20 grader i söder. Nederbörden faller mest under sommaren och vintern är torr.