Att välja rätt dykdräkt

DykdräktDykdräkt (eng=Scuba suits) är en av de viktigaste delarna av dykutrustningen .  Man skiljer mellan torrdräkter och våtdräkter. De hjälper till att skydda kroppen från kyligt vatten och det salta vattnet. I Sverige använder många torrdräkter pga klimatet  då man kan ha varma kläder under.

Att välja våtdräkt

Se tillatt köpa en dykdräkt med rätt tjocklek som krävs för kimatet och som har bra passform för din kropp. Dykdräkterna är anatomiskt utformade för kvinnor och män.

Våtdräkter är viktig utrustning för någon som älskar vattnet och vill skydda sig från kallt vatten och används av oss som älskar simning, dykning, wakeboard, surfing och triathlon. Andra fördelar med en våtdräkt är ökad flytkraft och snabbhet. Våtdräkter är mycket billiga och enkla att använda.

Hur fungerar en våtdräkt
Att bli nedkyld och kall kan vara farligt när det gäller dykning. När du är nedsänkt i vattnet, kommer ett lager av vatten vara kvar mellan våtdräkten och huden. Värmen från din kropp  kommer så småningom att värma detta skikt av vatten tills den närmar sig den normala temperaturen i kroppen. Detta skikt fungerar som en isolator mellan din kropp och det kalla vattnet och skyddar dig från hypotermi, dvs det livshotande tillståndet som innebär minskning av kroppstemperaturen.

Vad du behöver tänka på när du väljer våtdräkt
Dina personliga preferenser är viktiga när du väljer våtdräkt. Våtdräkter är tillverkade av syntetiskt gummi som heter neopren.Våtdräkter väljs på basis av tjocklek, kvalitet i tätningen, typ av neopren och kvaliteten på knä skydd. En tjockare dräkt ger dig vanligtvis mer flytkraft och värme. Vatten kyler kroppen snabbare än luft. Våtdräkten släpper in en del vatten och det är därför viktigt att den är i rätt storlek och sitter åt men den ger dig också en del extra flytkraft. Det finns tex superstreck/skin som är tvådelad som är bra när man fridyker och bekväma triathlondräkter. Det finns också semi-dry dräkter och ett vanligt material är neopren.

Torrdräkt

Torrdräkter är dyra men de ger en mycket högre nivå av skydd mot det kalla vattnet jämfört med våtdräkter. Torrdräkter är vanligt att använda när du dyker i Sverige och dräkter här är ofta försedda med dubbelsydda sömmar.

Exempel på märken: Northern Divers, Scubapro Evertech

Prisexempel – på dykmässan 2016 var det en kampanj på torrdräkt Sugear Exo Dry som kostade 4999 kronor.

Saker att fråga om när du ska köpa en torrdräkt

Material kan skilja sig åt från att ge dig mycket rörelse till tjockare material som ger mer värme.

  • Hur tjock dräkt vill du ha?
  • Hur mycket rörlighet behöver du och hur töjbar dräkt vill du ha? Tänk på att de olika tillverkarna ofta har egna namn på sina dräkter vilket innebär att neopren tex kan skilja sig åt mellan olika märken
  • Om du dyker i kallt klimat vill du kanske ha en inbyggd huva
  • I vilket klimat ska du använda dykdräkten? Kanske vill du ha en shorty som du kan använda för vattenskidåkning?
  • Hur är blixtlåset – är det vattentätt? Hur väl blixtlåset stänger ut kylan beror på tätningarna och överlappningarna. Det finns upp till trippla överlappningar.

Exempel på kända märken är Italienska Cressi och Bare

Våtdräkter för Triathlon och simning

Våtdräkter för Triathlon och simning är oftare tunnare än för dykning och måste sitta åt ordentligt för att inte ge mer vattenmotstånd. Nyare simdräkter använder kolfiber och med special skärningar för att göra den mer flexibel och det finns ett regelverk hur dräkterna får se ut och användas.

Det är vanligt att triathlon våtdräkter har en tjocklek på armarna som är mer rörliga och ligger på 3 mm medan tjockleken kring bålen är 5 mm.

Våtdräkter för triathlon bör följa USA Triathlon (USATs) specifikationer som är det styrande organet för Triatlon i USA. Kortare ärmar ger bättre rörelseomfång och en fullt täckande våtdräkt lovar ger dig bättre flytkraft.

Populära märken: Orca Våtdräkt från Nya Zealand, 2XU, Zoot Sports, Tyr, Aqua Sphere, Blue Seventy våtdräkt, Profile Design, Synergy och Arena.

Dykdräkter för barn

Barn använder nästan alltid våtdräkt och inte torrdräkt eftersom det är för tungt.

Utveckling av nya dykdräkter

Exosuit ska klara av ett djup på 300 meter och tillverkad av kolmetall.
Dräkten innebär att man kan komma djupare ner i vattnet än tidigare och den är mer manövrerbar än undervattensfartyg.

Ny dykdräkt 2017 som fått stor uppmärksamhet

Den nya Aquaflex neopren dräktenfrån Aqualung fick mycket uppmärksamhet på Båtmässsan i Dusseldorf 2017. Dräkten är otroligt bekväm och effektiv i kroppen värmehållning. Till skillnad från traditionella dykardräkter, är hela dräkten gjord av super stretch neoprene, vilket är tre gånger så elastiskt som normal neopren.Ett speciellt termisk isolerande lager håller värmen i på bröstet och ryggen.
AQUAFLEX 349.00 euro.