Dykmask – hur du väljer ett cyklop som passar dig

Alla dykare behöver vid dykning ett cyklop eller scuba mask. Den hjälper dig att se under vattnet och skyddar känsliga funktioner som ögonen. Se till att köpa ett cyklop med rätt passform enligt dina ansikts proportioner.

CyklopVid dykning handlar en väldigt stor del av upplevelsen på dina visuella intryck. Dykmasken gör att dykaren kan se klart under vattnet eftersom man får ett luftrum mellan vattnet och ögonen. Ett bra och kvalitetssäkert cyklop är värt att investera pengar i – och se till att undvika leksaksmaskerna. Det finns mängder av cyklop och det går att hitta olika sorters märken i olika prisklasser, komfort och kvalitet.

Alltfler dykare börjar använda helmask, en dykmask som täcker hela ansiktet, vilket tidigare mest användes av professionella dykare. En stor fördel med helmask är att du slipper imma på insidan och man minskar svetten under masken.

Krav på en dykmask och cyklop

  • Dykmasken ska ge dig ett brett och bra synfält så man slipper klaustrofobiska känslor och se till att glaset är härdat
  • Det ska vara enkelt att stänga näsan med fingrarna från maskens utsida
  • Dykmasken ska ge dig bra passform och komfort och passa bra till ansiktet och högkvalitet silikonmaterial kan ha väldigt smidig passform
  • Dykmasken ska ha liten inre volym så att den är enkel att tömma
  • Fotogenisk – nu när alltfler tar UV-foton vill man gärna att man ska se bra ut på bild när man tar selfies

Andra saker som du kan fråga kring om du köper en mer exklusiv dykmask:

  • Har dykmasken antireflex?
  • Har dykmasken UV-beläggning?
  • Synkorrigerat glas ifall du har synproblem?
  • Det finns en del cyklop som har bra spännen för snorkeln
  • Vill du ha en helmask? Med en helmask kombinerar man regulator med dykmasken och dykaren kan prata med andra. Läs mer om fördelarna med en helmask.

Fingergrppp i masken gör det lättare att genomföra tryckutjämning. Materialet är ofta i silikon och näsfickor kan innebära att det blir enklare att göra tryckutjämning för öronen.Cyklop på dykmässan 2016

Cyklopet består av ett härdat glas. En del som har synproblem väljer dessutom att slipa glaset i cyklopet och det finn cyklop som har antireflex och UV-beläggning – vilket innebär att du ser klarare färger.

Om du ska fridyka bör du välja en dykmask med lite innervolym.

Olika typer av kända cyklop märken:

Så här tömmer du dykmasken från vatten

Dimma på cyklopet?

Fler tips hur du slipper dimma på cyklopet.

How to Defog Your Dive Mask