Dykning i Australien

Airlie Beach, Whitsundays, Queensland Australien
Airlie Beach, Whitsundays, Queensland Australien

Australien är den minsta bland världsdelarna och något mindre än Europa. Men landet har 35 876 km kust och är omgiven av hav som vimlar av vilda djur. Australien har  med sitt avskilda och isolerade läge ett rikt marint liv med marina sjöträdgårdar i södra Australien. När det kommer till de bästa dykplatserna har Australien allt med de största reven och de klaraste vattnen. Dykning i Australien, vare sig traditionell dykning eller hajdykning hjälper dig att öppna dina ögon för de olika marina miljöer som finns down under.

Stora barriärrevet

Som en stor vågbrytare löper utmed Australiens östkust det välkända Stora Barriärrevet som är 2400 km långt. Området har varit farligt för sjöfarare eftersom området har många grund. Läs mer om Stora Barriärrevet och korallrev.

Hayman i Queensland en av de mest kända av alla dykställena i stora revet. Denna semesteranläggning erbjuder en unik miljö för äventyrssporter förutom dykning. Dykare kan också paddla kajak, åka vattenskidor och dyka i de grunda vikarna. Hayman Diving Resort har ett strategiskt läge och är lätt att nå.

Bedarra Island Diving Resort ligger i Stora Barriärrevet i Queensland och är ett avskilt gömställe för romantiska och intima resor med dina nära och kära. Den har bekvämligheter trots avskildhet och ger turister möjligheter till massor av aktiviteter som dykning och olika vattensporter.

Kända vrak

Ostindienfararen Batavia finns i Väst Australien, Wallabi Group
Ostindienfararen Zeewijk finns i Väst Australien, Palsaert Group

Dyka med valhaj

För dig som vill dyka med haj så finns Exmouth Diving Centre som har guidade valhajs safarin mellan mars till början på juni.
exmouthdiving.com.au

Missa inte

Double Island: En av Australiens mer kända dyk resorts är Double Island i Queensland. Denna exklusiva plats är liten jämfört med andra kommersiella webbplatser men här finns avskildhet och möjlighet att njuta av dykexpeditioner. Platsen Ligger mellan två öar och är en ytlig hylla av rev och atoller där man kan se fiskar och koraller i smaragd-grönt vatten.

Sea Temple dykning: Sea Temple Resort and Spa är en lyxig semesteranläggning som är omsorgsfullt byggd som en oas i en öken. Scuba Diving Resort har utsikt över lagunen och en ö-pool. Den ligger på stranden i slutet av en front som sträcker sig flera kilometer. Denna semesteranläggning har koraller precis bredvid de fantastiska sviterna.

sal
Olika typer av marina djur i Australien: sjölejon, gigantisk sepiabläckfisk, stingrocka, sjödrakar (sea dragon), hajar av olika sorter.

Viktiga floder: Murray med bifloden Darling är 2700 km lång.

Hur långt är det mellan Sverige och Australien?
Mellan Sverige och Australien är det 12 500 km.

Valutan
Den australiensiska dollarn har länge varit dyr men sjunkande bensinpriser innebär att det blivit billigare att bila runt.